pasja

nasza

to

wnętrz

Projektowanie

Wplecione w konar drzewa

Świat Łazienek i Kuchni nr 1/2004 Artykuł: Wpleciona w konary drzewa

Kolory ziemi i nieba wtopiły łazienkę w leśny krajobraz za oknami. Umieszczone przy wejściu drzewo, wyrzeźbione z egzotycznego drewna badi, zdaje się przerastać przez wszystkie kondygnacje domu. W łazience jest dekoracją oraz wieszakiem na papier toaletowy, ręczniki i szlafroki.

Właściciele łazienki są pasjonatami ekologii z zamiłowania, a pani domu - także zawodowo. Ich dom, położony na wsi, został wtopiony w leśny krajobraz. Akcenty związane z naturalnym środowiskiem przewijają się w aranżacji całego domu, w tym również łazienek.

Z łazienki znajdującej się na poddaszu korzysta dorosły syn gospodarzy. Aranżację kwadratowego pomieszczenia utrudniały skosy dachowe sięgające niemal podłogi. Poproszona o pomoc architekt zaproponowała ścięcie jednego z narożników wnętrza i usytuowanie tutaj drzwi wejściowych. Strefy funkcjonale zostały uporządkowane przez odmienne okładziny podłogowe. Szeroki pas dużych, lekko przecieranych jasnobeżowych płytek ceramicznych (60x60 cm) wyznaczył część kąpielową - z kabiną prysznicową przy wejściu oraz, umieszczoną na wprost, pod podwójnym skosem dachowym, narożną wanną. Pozostałe fragmenty posadzki, wykończone panelami z ciemnobrązowego azjatyckiego drewna merbau, akcentują strefę higieniczną z sedesem - z jednej strony, oraz część toaletową z umywalką - z drugiej. Spowijające łazienkę beże i brązy sprawiają, że jest ona ciepła i przyjazna, a w urządzeniach sanitarnych o barwie jasnej zgaszonej żółci zdają się odbijać promienie słońca wpadające przez połaciowe okno.

Wanna, zajmująca najbardziej eksponowane miejsce - vis-a-vis drzwi - otrzymała obudowę z melanżowej mozaiki mieniącej się odcieniami brązu, beżu i niebieskoszarym. Jej drobne kostki dynamizują wnętrze, a jednocześnie - skupiając na sobie uwagę - optycznie maskują skosy dachowe. Aby korzystanie z wanny było wygodne, wysunięto ją do środka pomieszczenia, zaś przestrzeń za nią zabudowano płytami gipsowo-kartonowymi. Po wykończeniu jasnobeżowymi płytkami ceramicznymi i pasami melanżowej mozaiki po bokach, powstały wygodne półki na kosmetyki oraz woskowe świece. To one kreują intymny nastrój i podkreślają powiązania aranżacji łazienki z naturą.

Umieszczone przy wejściu drzewo zostało wyrzeźbione z drewna badi, w taki sposób, aby sprawiało wrażenie, że przerosło przez niższe kondygnacje domu. Stanowi ono najbardziej wyrazisty łącznik z pięknym krajobrazem za oknami, ale pełni też funkcje użytkowe. Jego konary to jednocześnie wieszaki na ręczniki i szlafroki, a duży, także wyrzeźbiony, gwóźdź - uchwyt na papier toaletowy, niezbędny przy umieszczonym obok sedesie. Podstawa drzewa, podświetlonego od dołu halogenowym reflektorkiem, została wkomponowana w kwiaton wypełniony drobnymi kamieniami. Razem z kubiczną obudową podwieszanego sedesu, będącą również półką na dekoracyjne świece, stanowi spójną, "ekologiczną" kompozycję.

W pomieszczeniach na poddaszach, zwłaszcza narożnych, tak jak tutaj, gdzie skosy są podwójne, problemem jest usytuowanie kabiny prysznicowej. W prezentowanej łazience ustawiono ją w niewielkiej wnęce utworzonej przez dobudowaną ściankę, tuż przy drzwiach wejściowych. Półokrągły, narożny model kabiny nie utrudnia wchodzenia do łazienki, a jednocześnie nie robi wrażenia, że ustawiono go tu przypadkowo. Przestrzeń z drugiej strony ścianki została zabudowana - posłużyła jako oparcie do zainstalowania umywalki oraz akcesoriów łazienkowych: mydelniczki, a także uchwytów na ręczniki, kubek i szczoteczki do mycia zębów. Lekkie cofnięcie górnej części ścianki za umywalką pozwoliło na wkomponowanie dużego, podświetlanego lustra w drewnianych ramach oraz wygospodarowanie półki na kosmetyki.

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty.